top of page
  • sinerjisym

Gebelik, Egzersiz ve Pilates

Güncelleme tarihi: 20 Ara 2018

Gebelik döneminizi ilk 4 haftada anlayabilmek biraz zor olsa da bazen erken belirtiler verebiliyor.  Gebeliğinizin erken döneminde; adet gecikmesi, sancı, göğüste hassasiyet, baş ağrısı, koku hassasiyeti, kabızlık, vücutta ısı değişiklikleri gibi belirtiler verebilir. Tabi ki bu değişiklikler kişiden kişiye göre değişiklik gösterecektir.  Eczaneden alacağınız bir gebelik testi ile de hamile olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz ancak kan tahlili ile kesin sonuca ulaşabilirsiniz.


Gebelik, bebeğin ihtiyacını karşılayabilmek için birçok anatomik ve fizyolojik değişikliğin meydana geldiği bir dönemdir. Bu değişikliklere uyum sağlayabilmek ve gebelikte görülen problemleri en aza indirmek için gebelik açısından herhangi bir riski olmayan gebelerin egzersiz yapmaları oldukça faydalıdır.

Hamilelikte düzenli klinik pilates egzersizleri ile karın kas kuvvetini artırarak bebeğin artan ağırlığının daha rahat taşıyabilmeyi sağlar. Böylece bele daha az yük biner. Ayrıca diastasis recti denilen hamileliğe bağlı karın kaslarında ayrılma görülmez.Pelvik taban kas kuvvetinin arttırarak bu bölgenin farkındalığını ve kas gücünü arttırır. İdrar kaçırma problemi oldukça azalır. Doğumu kolaylaştırır. Postürü düzeltir. Diyafram solunumu öğrenilerek doğru nefes ve gevşeme öğrenilir. Ağrıyı azaltır.

Doğum sonrası toparlanmayı hızlandırır.  Anksiyete ve depresyonu azaltır.

Gebelikte düzenli egzersiz  kilo kontrolü üzerine etkilidir. Yapılan bir çalışmada 16-20. Haftalarında olan gebeler düşük , orta düzeyde egzersiz grubu ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmışlar. Ve düşük ve orta yoğunlukta egzersiz yapan gebelerin aşırı gestasyonel kilo alımları sırasıyla %70 ve %77 oranında azaldığını bulmuşlardır.

Gebelikte egzersiz yapmanın  pozitif etkileri çoktur. Haftada en az 2-3 kez 30'ar dakika süren egzersiz önerilmektedir. Burada  önemli olan doğru ve güvenli egzersiz yapmaktır.

! Gebeliğin son 3 ayında uzun süreli sırt üstü egzersiz önerilmemektedir.

! Egzersiz sırasında nefes tutulmamalı, karın içi basıncı artışından kaçınılmalıdır.

! Egzersiz sırasında oluşabilecek riskleri engellemek için bu konuda deneyimli bir fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır.











7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page