Fibromyalji sendromu; kronik, yaygın, ağrı ve uyku bozuklukları ile eşlik eden çeşitli özgül olmayan yakınmalarla karakterize bir sendromdur. Hastalar tipik olarak, vücutta belli noktalarına palpasyonuna şiddetli duyarlılık gösterirler. Tanıya yardımcı herhangi bir laboratuar bulgusu veya patolojik bulgu yoktur.
Sendromun nedeni belli değildir ancak hastalar öncesinde fiziksel veya duygusal travmatik bir olay bildirirler.
30-50 yaşları arasındaki kadınları daha çok etkiler.
Yorgunluk hemen her zaman vardır. Unutkanlık ve dikkati toplamada zorluk görülür. Fizyolojik izahı olmayan paresteziler görülebilir. Başağrıları sıktır.
Vücudun belli bölgelerdeki duyarlı noktaları içerir. Sağlıklı kişilerin çoğunda bu noktalar duyarlıdır ancak fibromyaljili hastaları abartılı yanıt verirler. Vücuttaki ağrılı olan tetik noktalar şekildeki gibidir.
Laboratuar tetkiklerinde tam kan sayımı, geniş biyokimya paneli, inflamasyon göstergeleri(eritrosit sedimentasyon hızı veya C reaktif protein) ve tiroid stimüle edici hormon düzeyleri yeterlidir.
Tedavide hasta eğitimi önemlidir.
Kullanılan ilaç tedavileri vardır. Egzersiz önemli bir tedavi seçeneğidir.
Egzersizin ağrıyı ve yorgunluğu azalttığı ve uyku ve duygu durumunu düzelttiği gösterilmiştir. Kardiyopulmoner bir problem yoksa tüm hastalar düzenli programlı düşük dereceli egzersizlere katılma yönünde desteklenmelidir. Haftada en az 3 gün 30 dakika süren aerobik egzersiz önerilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kısa sürede çok fazla egzersiz yapmalarıdır. Fizyoterapistler doğru kas gruplarını kuvvetlendirme ve germe egzersizleri ile uygun bir egzersiz programı oluştururlar. Fizik tedavi ajanlarından ultrason, sıcak uygulama bazı elektroterapatik ajanlar ağrı konusunda etkilidir. Ancak fizik tedavi programı sonrası hem tedavinin etkinliğini devam ettirmek hem de ağrısız yaşama devam edebilmek için egzersiz önerilir. Doğru egzersiz ile kassal gerginliği de azaltmış, uyku düzenini olumlu yönde etkilemiş oluruz.
Kasların zayıfılığı fibromyaljide yaygın olarak görülür. Kişiye uygun dirençte egzersizler tercih edilmelidir. Yüksek dirençli egzersiz sonradan ağrının artmasına yol açabilir. Direnç kademeli olarak arttırılmalıdır. Bu aşamada postür analizi önemlidir. Postür (duruş) ve omurganın pozisyonu ağrıda önemli yer tutar. Maalesef postürün bozulmasına bağlı da ağrı artıyor olabilir, ya da ağrının varlığınıa bağlı olarak duruşumuz bozuluyor olabilir.
Doğru egzersiz seçeneklerimiz ise yürüyüş, yüzme, kuvvet egzersizleri, yoga, pilates ve tai chi sayılabilir . Ancak egzersize başlamadan önce bir fizyoterapiste danışarak postür analizine göre yapılan egzersiz programı ile ağrısız bir yaşam sürebilirsiniz.
Comments