top of page
  • sinerjisym

Kireçlenme (osteoartrit) ve Egzersiz

Güncelleme tarihi: 20 Ara 2018

Osteoartrit (Kireçlenme) eklemlerin en sık görülen hastalığıdır.  Eklemlerde kıkırdak hasarı meydana gelmektedir. başlangıçta kıkırdak hasarı yüzeyel iken zamanla ilerleyerek kemiksi çıkıntılar meydana gelir.

Eklem ağrısı ve katılık hissi en  sık görülen semptomdur. Uyku sonrası veya inaktivite sonrası kısa süreli eklemde katılık olur. (5-30 dakika).

Başlangıçta  ağrı genellikle aktivite sırasında olur ve dinlenme ile geçer. Zamanla ağrı dinlenmeye rağmen geçmez ve uykuda dahi devam edebilir. Kıkırdak hasarı yanı sıra eklem etrafındaki kapsülde gerilme, kaslarda spazm, bursit ve sinovit görülür. Osteoartritte ağrının kıkırdaktan kaynaklanmadığı aşikardır çünkü kıkırdak sinir uçlarından mahrumdur. En sık etkilenen eklemler; servikal omurga(boyun), birinci metakarpal eklem, distal interfalangeal eklem, proksimal interfalangeal eklemler, lumbal omurga(bel), kalça eklemi, diz eklemi,birinci metatarsofalangeal eklemdir. Tedavi de ilaç tedavisinin yanı sıra fizik tedavi yöntemleri, uygun egzersiz, kilo kontrolü, bazı besin destekleri ve hasta eğitiminden oluşur. Uygun ortotik cihaz seçimi de ekleme binen yükü azaltmak için faydalıdır. Egzersiz yapmalı mı? Bir eklemin kas desteği iyileştirilirse, o eklemde osteoartritin ilerlemesi yavaşlatılabilir. Doğru egzersiz, kıkırdak beslenmesi için önemli olan eklem hareketi ve esnekliğin korunmasını sağlayabilir ve dizde sıvı birikimini azaltabilir.

Sıvı birikimi bir süre sonra diz ön grup kasının (m.Quadriceps femoris)  refleks inhibisyon yoluyla zayıflamasına neden olur. Bu dönemde fizik tedavi yöntemlerinden elektroterapi yoluyla kuvvet kazanımı oluşturabilir. 

Doğru egzersiz; dizde stabilite ve kuvveti arttırarak hastalığa olumlu katkıda bulunur. Vücut ağırlığı bu konuda seçilen egzersizler için önemlidir. Vücut ağırlığını bindirmeden yapılan egzersizler ve su içi egzersizler tercih edilebilir. Eğer eklemde egzersiz sırasında veya sonrasında ağrı oluşuyorsa egzersiz seçimi uygun değildir.  Uygun egzersiz seçimi için fizyoterapistinize danışabilirsiniz. Klinik pilates; kuvvetlendirme, esneklik ve stabiliteyi geliştirdiği için uygun bir egzersiz olur.  Dr.Fzt. Özden Akyol BASKAN Sinerji Sağlıklı Yaşam Merkezi

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page